Späť na zoznam článkov

Vitamín nad vitamíny

 

Oslabená imunita, bolestivé kĺby, zvýšený cholesterol, únava,  krvácavosť  ďasien, vysoký krvný tlak, pomalé hojenie rán,....za tým všetkým môže byť nedostatok vitamínu C. Nachádza sa v mnohých potravinách, myslíme si, že ho prijímame v dostatočnom množstve z bežnej stravy. Je to naozaj tak?

Vitamín C je pravdepodobne najdôležitejšou mikroživinou, má vplyv na funkcie mnohých orgánov v celom našom tele. V minulosti bol skorbut, ochorenie z nedostatku vitamínu C, neprekonateľným nepriateľom na moreplaveckých výpravách. Celková telesná slabosť, zápaly ďasien, vypadávanie zubov, bolestivé zhrubnutia na koži. Námorníci, ktorí to prežili ostávali s trvalými následkami. Dnes je skorbut už skôr výnimkou, vyskytuje sa len v krajinách tretieho sveta, kde je nedostatok stravy. Nízky príjem vitamínu C majú však aj ľudia, ktorí hladom vôbec netrpia. Prejavy nemusia byť také výrazné a rýchle ako pri ochorení na skorbut, dôsledky však môžu byť rovnako vážne.

Čo všetko v našom tele vitamín C vlastne robí? Každý vie, že je nevyhnutným predpokladom správnej funkcie nášho imunitného  systému, že zlepšuje našu odolnosť voči vírusom a škodlivým baktériám. To však ani zďaleka nie je všetko. Podporuje správnu tvorbu kolagénu, čím stimuluje tvorbu väziva, kostí, zubov, zlepšuje funkciu chrupaviek, šliach, krvných ciev. Pomáha spevňovať cievne steny a udržiavať ich elasticitu, pôsobí tak preventívne proti srdcovo-cievnym ochoreniam, vysokému krvnému tlaku a zvýšenému cholesterolu. Pozitívne ovplyvňuje nervový systém a psychiku, udržiava výkonnosť mozgu, zlepšuje odolnosť voči stresu. Vitamín C zvyšuje vstrebávanie železa z potravy, podieľa sa na tvorbe červených krviniek, čo pomáha v boji proti anémii. Ochraňuje orgány a tkanivá, predovšetkým však centrálny nervový systém, pred ničivými účinkami voľných radikálov. Podporuje správnu látkovú premenu dôležitú pre tvorbu energie, znižuje pocit únavy a vyčerpania. Má pozitívny vplyv na funkciu kože, jeho nedostatok sa v tomto prípade môže prejaviť unavenou pokožkou, dlhším hojením rán. Aj za paradentózou môže stáť nedostatok vitamínu C, jeho pravidelným dopĺňaním sa zlepší funkcia ďasien a zubov.

Ľudský organizmus si nedokáže vyrobiť vitamín C, sme odkázaní na jeho príjem zo stravy.  Z potravín bohatých na tento dôležitý vitamín sú v našich zemepisných šírkach najdostupnejšie šípky, ríbezle, čučoriedky, brokolica, listová zelenina. Z pohľadu pravidelného prísunu tohto vitamínu majú pre nás väčší význam zemiaky alebo jablká, ktoré majú síce nižší obsah vitamínu C, ale konzumujeme ich takmer denne. Vitamín C je prítomný vo väčšine čerstvých potravín, ako je potom možné, že väčšina ľudí trpí jeho nedostatkom?

Všeobecne známe údaje o obsahu živín v potravinách sú výsledkom testovania čerstvých, kvalitných plodín. Vitamín C pritom patrí k najmenej stabilným vitamínom. Je citlivý na kyslík, teplo, pôsobenie niektorých kovov, stráca sa dlhodobým skladovaním, spracovaním, vylúhovaním. Na výskyt živín majú veľký vplyv aj podmienky pestovania, pôda, starostlivosť o plodiny počas rastu, spôsob zberu, čas za aký sa plodina dostane od pestovateľa na stôl spotrebiteľa. V konečnom dôsledku sa teda môže stať, že ani napriek vysokej konzumácii zeleniny a ovocia nedodávame telu potrebné množstvá vitamínov.

Ak chceme mať istotu, že telu dodávame dostatok živín pre jeho normálne a správne fungovanie, sú pre nás doplnky stravy viac než žiaduce. Pri výbere výživových doplnkov by sme mali dbať na kvalitu a pôvod. Vyšší účinok dosiahneme samozrejme s čisto prírodnými produktmi. Je všeobecne známe, že vstrebateľnosť prírodných vitamínov je niekoľkonásobne vyššia ako vstrebateľnosť ich syntetických alternatív. Dôvodom je, že prírodný zdroj obsahuje vo vyváženom pomere zložky, ktoré sú pre vstrebanie a využiteľnosť daného vitamínu nevyhnutné.

V delte rieky peruánskeho a brazílskeho amazonského pralesa rastie ovocie, ktoré je pravdepodobne najbohatším prírodným zdrojom vitamínu C v rastlinnej ríši. Camu Camu je malé bobuľové ovocie, obsahuje bioflavonoidy, vitamíny skupiny B (niacín, riboflavín), železo, fosfor, draslík, aminokyseliny, spolufaktory, ktoré zvyšujú účinok obsiahnutého vitamínu C.

Camu Camu je u nás dostupné v práškovej forme a obsah prírodného vitamínu C sa zvyčajne pohybuje v objeme od 13% vyššie. Najväčší obsah má prášok Camu Camu Green Power. Je štandardizovaný až na 20% prírodného vitamínu C, t.j. 20 g tohto vitamínu v 100 g prášku. Ide o čistý prírodný produkt bez pridanej syntetickej kyseliny askorbovej a bez prítomnosti geneticky modifikovaných zložiek. Zarovnaná kávová lyžička prášku obsahuje až 300 mg vitamínu C, čo zodpovedá približne 375% odporúčanej dennej dávky. Pre porovnanie, na získanie takého množstva vitamínu C by sme museli vyžmýkať asi 6 ks citrónov. Jedno malé balenie zabezpečí dospelému človeku doporučenú dennú dávku vitamínu C po dobu minimálne 2 mesiacov.

Rovnováha všetkých živín robí z Camu Camu ideálny prírodný zdroj vitamínu C. Avšak doplnok stravy, nech je už akýkoľvek úžasný, sám o sebe nikomu zdravie nezaručí. Základom je v prvom rade zdravá strava, k tomu pridáme pravidelný pohyb, pozitívne myslenie a výsledok v podobe dobrej fyzickej a psychickej kondície je istý. 

 

 Zdroj: Rodina a zdravie 9 – 10/2013

 


Späť na zoznam článkov